Regressietherapie

Is het echt noodzakelijk om terug te gaan naar het verleden?

Als hypnose- en regressie therapeut krijg ik regelmatig de vraag of het nou echt noodzakelijk is om terug te gaan naar het verleden.

Mijn antwoord is ja, nee en niet altijd.

 

Doorgaans zijn de vraagstellers mensen die iets verschrikkelijks hebben meegemaakt in het verleden en absoluut niet zitten te wachten om dat nog een keer mee te moeten maken, liever worden ze er niet eens aan herinnerd.

Wat ze vaak echter niet door hebben is dat ze eigenlijk nog helemaal vastzitten aan dat verleden.

Soms is er wel het besef dat de oorsprong in het verleden ligt en is het onderwerp al duizend keer besproken en kapot geanalyseerd, maar toch lijkt men zich er niet van los te kunnen koppelen. Men ziet er (begrijpelijkerwijs) geen heil in om WEER oude koeien uit de sloot te halen.

 

Waarom is het dan toch soms zo nodig en waardevol om terug te gaan naar het verleden?

Vaak hebben we niet door dat we nog helemaal in het oude verhaal zitten en dat het verleden nog volop actief is in ons dagelijks bewustzijn. Het verleden lijkt zich op allerlei verschillende manieren te herhalen.

 

Door terug te gaan naar het verleden door middel van regressietherapie, en dit opnieuw te herbeleven met ons huidige bewustzijn kunnen we onderscheid maken tussen toen en nu. Inzien dat je toen wellicht geen andere mogelijkheden of keuzes had, maar dat het nu voorbij is en je nu wel de keuze hebt om anders om te gaan met (al dan niet) vergelijkbare situaties.

Je krijgt de gelegenheid om de oude overtuigingen daar te laten in de situatie waar ze thuis horen en zo ontstaat er ruimte voor nieuwe mogelijkheden en nieuwe, beter in het nu passende gedachtes.

Je sluit voor eens en altijd het hoofdstuk af waarna je je vrijer en gelukkiger kunt voelen in het hier en nu.

 

Maar, teruggaan naar het verleden betekent niet altijd alleen maar terug gaan naar ellendige situaties.

Het kan ook uiterst zinvol en heilzaam zijn om terug te gaan naar een tijd waarin je je juist geweldig voelde, en je helemaal geen last had van de klacht waarmee je binnen bent gekomen. Dit kan als krachtbron worden gebruikt om je te helpen herinneren hoe het is om je goed te voelen en dit weer opnieuw te activeren in je dagelijks bewustzijn.

 

Of het noodzakelijk is om regressie in te zetten tijdens therapie is volledig afhankelijk van de klacht en gaat altijd in samenspraak met de cliënt.

Ervaring leert dat men na zo een sessie veel nieuwe inzichten heeft verkregen en zich vele malen lichter voelt, bevrijd van de oude ballast die al jaren meegedragen werd en klaar om de toekomst met meer vreugde en vrijheid tegemoet te gaan.